Nieuws

Een congres over participatie van mensen met autisme op de arbeidsmarkt, historie over hoe de maatschappij tegen autisme aankijkt en hoe diagnoses momenteel anders gesteld worden.

Dinsdag 5 December 2023

140 verzekeringsartsen, arbeidsdeskundigen en andere medewerkers van het UWV uit midden Nederland hebben we laten ervaren hoe het is om autisme te hebben.
Wij kregen het podium om onze innovatieve #VirtualReality beleving te laten zien. Enkele deelnemers van het congres konden met behulp van de VR-bril in de huid van iemand met autisme kruipen.

De overige aanwezigen in de bioscoopzaal keken mee op het scherm en waren zo ook in de gelegenheid om mee te luisteren. In een interactieve discussie werd besproken hoe deze unieke beleving ingezet kan worden bij ondernemingen waar medewerkers met autisme werken. Mensen met ASS ervaren soms onbegrip. Elkaar niet goed begrijpen maakt dat er frustraties kunnen ontstaan. Onnodige frustraties. Door collega’s en leidinggevenden meer inzicht te geven in autisme zou dit voorkomen kunnen worden. Een boeiende middag met veel positieve respons.

#werkgevers #arbeidsmarkt #autisme #elkaarbeterbegrijpen

10 jarig jubileum Mieke Bosch.

Maandag 4 December 2023

Dit jaar is Mieke Bosch ook 10 jaar bij GIPS actief. Mieke is blind en trouw lid van het team Maastricht. Zij heeft in die jaren zo’n beetje alle basisscholen van Maastricht bezocht. Daarmee heeft zij vele kinderen iets kunnen bijbrengen over hoe het is te leven als blind persoon. Enkele maanden geleden is Mieke gevallen waardoor ze ook niet meer erg mobiel is. Dat neemt niet weg dat ze toch nog altijd van de partij is als het team naar school gaat. Lopen gaat niet meer zo goed dus gebruikt ze een rolstoel om daar te komen waar ze naar toe wilt gaan. Tijdens het etentje met haar team was ook haar zus te gast. Zij ondersteunt Mieke en had al veel over GIPS gehoord. Des te leuker dat zij nu de collega’s van haar zus een keer kon ontmoeten.

Een hond kwispelt omdat hij blij is, de kat zwaait met zijn staart omdat hij boos is.

Vrijdag 1 December 2023

Als communicatie, verbaal en non-verbaal, niet helder is, dan is er geen wederzijds begrip.
Wat als ze elkaars taal leren kennen?

Beleef(d) Autisme voorziet in een workshop voor leerkrachten en docenten die behoefte hebben aan praktische handvatten voor de omgang met leerlingen met autisme. Elkaar beter leren begrijpen door zelf te kunnen ervaren hoe communicatie en prikkels overkomen bij kinderen met ASS. Meer begrip voor elkaar en praktische handvatten. Neem gerust contact op voor meer informatie.

Bedankje voor één van onze teams.

Woensdag 22 November 2023

Beste Hilda, Asad, Abel, Ilja en Hub.
Hartelijk dank voor het organiseren van dit project.
Wij zijn allemaal onder de indruk van wat jullie allemaal kunnen met Stichting GIPS.
Wij hebben veel geleerd!

Groeten en tot snel,
Juf Sarah, Kaya en groep 7/8

Optreden Mixed & confused.

Vrijdag 17 November 2023

Binnenkort mag Suzanne een optreden verzorgen met haar band Mixed & Confused. Dit optreden zal worden verzorgd rondom de uitreiking van de Martin Buber prijs, wat door stichting Euriade wordt georganiseerd.
In juni heeft dit ook plaatsgevonden en heeft GIPS hier een workshop mogen verzorgen aan jongeren uit verschillende Europese landen die een hele week in Kerkrade verbleven en was er ook een optreden van Mixed & Confused
Blijkbaar was men enthousiast, want de band mag op donderdag 23 november opnieuw optreden.
De organisatie heeft ervoor gekozen om dit evenement gratis toegankelijk te maken voor gasten.
Suzanne nodigt jullie van harte uit om te komen luisteren.
Het optreden vindt plaats op donderdag 23 november om 19:00 uur
Locatie: aula Minor Rolduc
adres: Heyendallaan 82 6464 EP Kerkrade.
Let op: op het terrein van Rolduc liggen kinderkopjes, daardoor voor rolstoelgebruikers wat lastiger te bereiken.
De aula is verder goed bereikbaar, want er is een oprijplaat aanwezig bi... → Lees meer

Beleef(d) Autisme een workshop titel die op twee manieren uit te leggen is.

Woensdag 8 November 2023

Beleef zelf hoe het is om autisme te hebben. Wat doet overprikkeling met je en hoe zou jij reageren als je de controle over je eigen situatie helemaal kwijt bent?
Mensen met autisme zijn beleefd maar als ze overvraagd worden reageren ze soms direct. Waar komt dat vandaan? Ontdek het in de workshop beleef(d) Autisme.

De naam Beleef(d) Autisme heeft een dubbele betekenis.
- Mensen ervaren kinderen/volwassenen met autisme niet altijd als beleefd. Deze veronderstelling is niet (altijd) juist: ze geven oprecht weer wat zij denken, en vanuit dit standpunt zijn zij beleefd.
- Beleef zelf hoe iemand met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) een situatie ervaart met behulp van Virtual Reality. Voel de onzekerheid, angst, boosheid, verwarring van de autist.

Met behulp van Virtual Reality laten wij de ander ervaren hoe iemand met ASS communiceert, dingen ervaart, hoe een boodschap binnenkomt. Door in de VR-beleving te stappen ervaren we hoe de ander denkt, reageert, voelt. De VR simulatie... → Lees meer

Jubileum Peter Thomassen.

Vrijdag 3 November 2023


Beste Peter,

Eindelijk is het dan zo ver, een speech speciaal voor jou, de spotlight op
jou gericht en dat terwijl je daar niet van houdt, want je bent 10 jaar bij
GIPS. Je hebt gezegd dat je eigenlijk niet toegesproken wilt worden maar
als het moet dan zo kort mogelijk. lk weet niet of dat gaat lukken.

Begonnen op: 15 juli 2013 als chauffeur bij GIPS.
Je was toen nog een slanke den naar eigen zeggen, maar hebt een buikje
gekweekt omdat zoiets bij een goede chauffeur hoort. Je vertelt altijd dat
ik zoiets gezegd zou hebben maar daar heb ik geen actieve herinnering
meer aan. Peter, jij vond al snel je weg bij GIPS. Miranda had je
gerekruteerd en is bovendien ook nog ongeveer je buurvrouw. Miranda
had al snel door dat als ze met een probleem zat, ze jou kon vragen. Dus
werd je al snel bij allerlei teams ingezet om te rijden. Je eigen teams maar
ook om in te vallen als er iemand uitviel. lk denk dat jij alle teams wel één
of waarschijnlijk... → Lees meer

GIPS Spelen & Leren stelt zintuigen op de proef.

Vrijdag 27 Oktober 2023

Blik deze vrijdagmiddag met ons terug op onze workshop aan medewerkers van Medtronic.
Tijdens dit ervaringsparcours werden verschillende zintuigen op de proef gesteld. Zo moesten ze beter luisteren om tijdens het lopen met een taststok, hun weg te vinden. Hoewel ze hun tast ook gebruiken om een deur te openen, werd dit nog beter gebruikt door aan muntgeld te voelen. Want geld uit elkaar houden terwijl je blind bent is nog niet zo makkelijk.

Onze mensen hebben ervoor gezorgd dat medewerkers van Medtronic, een leuke en variërende middag hebben beleefd. Dank aan iedereen voor jullie aanwezigheid.

Stichting GIPS & Arriva Limburg buigen zich over toegankelijkheid.

Vrijdag 13 Oktober 2023

Onlangs heeft Stichting GIPS weer nieuwe opnames gemaakt in het kader van toegankelijkheid.
Deze keer stond het reizen met de lijnbus centraal. Deze opnames zijn gemaakt i.s.m. Arriva Limburg. Wie ons al een tijdje volgt weet dat dit niet het eerste filmpje is m.b.t. toegankelijkheid.
Zo maakten we eerder al opnames met Katrien. Zij wordt door haar visuele beperking begeleidt door haar trouwe viervoeter Usmay.

Benieuwd naar welke scenario’s we nog meer onder de aandacht brengen? Houdt dan onze platformen in de gaten.

Jubileum Chris Faessen & Linnissa Van Buuren.

Vrijdag 6 Oktober 2023

In september hebben wij twee jubilarissen in het zonnetje gezet vanwege hun 10-jarig jubileum bij stichting GIPS.
Op 15 september vond het jubileum van Chris Faessen plaats. Chris is de eerste jaren bij ons aan de slag gegaan als chauffeur en heeft onze ervaringsdeskundigen met onze bussen naar en van de scholen vervoerd. Chris is destijds bij ons gestart als chauffeur, omdat hij op dat moment werkeloos was. Hoe mooi is het dat Chris door zijn werkzaamheden bij ons als chauffeur in de laatste jaren voor zijn pensionering een baan heeft gevonden als taxichauffeur bij en taxibedrijf. Na een aantal jaren gewerkt te hebben als taxichauffeur en met pensioen ging, keerde Chris weer bij ons terug om zich in te zetten als chauffeur. Dit heeft hij nog een aantal jaren met veel plezier en toewijding gedaan totdat het moment kwam dat dit fysiek te zwaar voor hem werd. Chris kon het uiteraard niet laten de handen uit de mouwen te steken. Hij bleek een handige klusjesman te zijn en op dit moment ... → Lees meer

Pagina 3 van 30

Sponsoren